10 ideeën voor het creatief afdrukken van je foto’s

Het is altijd leuk om foto’s af te drukken, gewoonweg omdat je er dan echt iets mee doet. Je herleeft de momenten en springt zo weer terug in de tijd. Tegenwoordig is het laten afdrukken van een foto veel eenvoudiger geworden. Je hoeft er niet eens de deur meer voor uit, omdat je de foto’s veelal via internet naar de winkel kunt sturen en de resultaten kort daarna laten thuisbezorgen. Ook de keuze uit materiaal waarop je de foto wilt vereeuwigen is enorm. Canvas prints bijvoorbeeld of krasvrij op metaal. Ga je voor die ene uitvergroting van jouw favoriete foto of wil je toch liever iets creatiefs? Hieronder vind je 10 ideeën voor het origineel afdrukken van jouw mooiste foto’s.

1. De Mozaïekfoto

images-382006_640

Je hebt ze misschien al eens ergens op posterformaat zien hangen. Een portret van Einstein of Elvis Presley bijvoorbeeld, opgebouwd uit allerlei hele kleine foto’s. Van een afstand lijkt het een geheel, maar als je het van dichtbij bekijkt, ontdek je allerlei miniatuurafdrukken. Echt een idee als je eigenlijk alle vakantiefoto’s zou willen verwerken. De mozaïekfoto hoef je gelukkig niet zelf in elkaar te zetten, daar zijn online programma’s voor.

2. De Groeifoto

Kinderen worden snel groot en het is oh zo leuk om ze op de foto te zetten. Ieder kind lijkt van nature fotogeniek en zoveel plaatjes absoluut afdrukwaardig. Ze veranderen snel door de jaren heen en daarom des te leuker om dit groeiproces aan de muur te zien. Kies uit elk jaar een foto en druk ze af van klein naar groter. Lijst de afdrukken apart in en hang ze naast elkaar of boven elkaar aan de wand. Zo versterk je het groei-effect, van kleine babyfoto tot alsmaar groter wordende kindfoto.

3. De Tuinfoto

De tuin is een geliefde plek om tijd in door te brengen en de ideale omgeving voor het neerhangen van een mooie landschapsfoto in postervorm. Zo combineer je je eigen tuin met die geweldige natuurplek waar je op vakantie geweest bent. Bovendien vrolijkt het tegelijkertijd die saaie schutting of de zijkant van de schuur op en zorgt de tuinposter ook in de winter voor kleur in de tuin. Zorg er wel voor dat je de foto afdrukt op waterbestendig materiaal. Inlijsten biedt namelijk niet voldoende bescherming tegen de vele Nederlandse regenbuien.

4. Maak een collage

 

Foto’s kiezen is altijd moeilijk. Welke is nu echt de leukste? Dikwijls zorgt het samenvoegen van een aantal foto’s pas voor het totaalplaatje qua sfeer en beleving. Ga daarom voor een collage. Kies meerdere foto’s en zet ze in verschillende formaten bij elkaar. Geef iedere afbeelding eventueel een kader. Dit is onder andere in het windows-programma Powerpoint eenvoudig te doen. Het geheel laat je als een foto vereeuwigen. Ga je voor zeer groot formaat, let er dan wel op dat de resolutie van alle foto’s hoog is. Ook leuk; een collage van allemaal individueel afgedrukte en ingelijste foto’s bij elkaar hangend aan de muur.

5. Foto op locatie

Waar was dit ook alweer? Een vraag die vaak gesteld wordt wanneer je jaren later weer naar een foto kijkt. Dit los je eenvoudig en creatief op door de foto af te laten drukken met de kaart van het land of streek als achtergrond. Google maps kun je hiervoor uitstekend gebruiken. Niet alleen leuk om te zien, maar ook nog eens een praktische oplossing op de vraag. Vind je het leuker om een echte kaart te gebruiken, druk de foto dan eerst af en bevestig het er daarna zelf op. Dit zorgt gelijk voor een speciaal effect op de wand.

6. Kleur of juist zwart-wit

black-175692_640

Bij het afdrukken van een foto wordt vaak voor full color gekozen, maar soms komt een bepaalde foto beter tot zijn recht door juist voor zwart-wit of sepia te kiezen. In het geval van een portretopname of winters landschap bijvoorbeeld. Komt de afdruk te hangen op een gekleurde achterwand, dan is een zwart-wit of grijstintenvariant ook een aanrader. Minder is soms meer en dat geldt ook voor de kleursamenstelling van een foto. Heb je een digitale camera waarbij je een kleur kan laten oplichten? Ga dan voor een afdruk met grijstinten en die ene kleur. Creativiteit aan de muur in een handomdraai.

7. De Combinatie print

Door diverse prints in kleur en zwart-wit te combineren krijg je een speciaal geheel. Maak een collage met een grotere gekleurde foto in het midden en zet daar zwart-wit foto’s omheen. Idee voor een babycollage. Of kies een grote afbeelding opgebouwd uit grijstinten en plaats hierop een aantal kleine kleurenfoto’s. Leuk als je een verre reis hebt gemaakt en een speciale foto van ieder land wilt laten terugkomen op een wereldkaartachtergrond. Zo wordt het geen bont geheel, maar wordt de kijker eerst getrokken naar bepaalde aspecten.

8. De Quote foto

Wil je graag een afdruk van een dierbare aan de wand, maar vind je een portretfoto zo saai? Bedenk dan wat voor stopwoordje of quote die persoon vaak gebruikt, of kies zelf een gezegde die echt bij hem of haar past. Plaats deze tekst in of boven de foto van die persoon en druk het totaalontwerp af. Gegarandeerd dat dit tot onderwerp van gesprek leidt. Helemaal leuk als je een foto hebt of maakt van iemand die aan het nadenken is of toevallig net omhoog kijkt.

9. De Photoshopper

Tegenwoordig is dit programma niet meer weg te denken uit deze maatschappij. Veel professionele ontwerpers en fotografen, maar ook mensen thuis, maken gebruik van dit Adobe-programma. En terecht, want je kunt er heel creatief mee aan de slag. Zo draai je jouw kleurenfoto met een druk op de knop om in een waterverf- of houtskoolvariant. Afgedrukt op canvas of hout heb je dan zeker een stuk kunst aan de muur hangen. Zelf geen Photoshop op de computer? Kijk dan online naar alternatieve programma’s waarmee je zoiets dergelijks ook kunt creëren.

10. De Goede voornemens print

Met het nieuwe jaar in zicht wordt het weer tijd om na te denken over de goede voornemens. Welke dingen zou je graag willen verwezenlijken of juist willen laten? Vaak worden ze bedacht, minder vaak opgeschreven en nog minder vaak naar gekeken. Jammer, want het zijn blijkbaar zaken waar je echt verandering in aan wilt brengen. Verwerk ze daarom in een foto, met een gave achtergrond of een toepasselijke afbeelding, print het uit en hang of zet het op een plek waar je er vaak naar kijkt. Dit werkt gegarandeerd stimulerend.

Succes en plezier met het creatief afdrukken van jouw favoriete foto’s.