9 tips voordat je foto’s groot laat afdrukken

Voor je erover denkt om een foto af te laten drukken zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden

Sinds de komst van de digitale camera fotograferen we heel wat af. Elk aspect van ons leven lijken we vast te willen leggen. Wat is er nou leuker voor later? Een foto zegt meer dan duizend woorden, een gezegde die zonder meer de waarheid is. Toch zeggen duizend foto’s op je harde schijf eigenlijk heel weinig. Want wees eens eerlijk, hoe vaak worden die bekeken? Jammer eigenlijk, maar wel de realiteit. Is het daarom niet veel en veel leuker om je allerbeste foto’s af te laten drukken? Het liefst natuurlijk op een groter formaat, zodat je de foto kan (laten) inlijsten en je er elke dag naar kan kijken.

Hier de 9 tips waar je op moet letten

1. de resolutie oftewel de pixels

Voor je zelfs maar begint met fotograferen, is de eerste vereiste dat de foto genoeg pixels heeft, dit is wat resolutie genoemd worden. Het aantal pixels wat je foto heeft, bepaal je zelf bij het instellen van je camera.

Hoe meer pixels hoe meer ruimte de foto in het geheugen inneemt, dus hoe minder foto’s er op de card kunnen. Dit kan een nadeel zijn, toch is het het verstandig een zo groot mogelijke resolutie te gebruiken. Resolutie wordt aangeduid met de afkorting dpi wat staat voor dots per inch (stippen per inch = 2,54 centimeter) met daarvoor het getal die het aantal pixels aangeeft.

Voor een goede afdruk is een dpi van 300 het meest gangbare. Meer is niet nodig omdat de kwaliteit van de foto er niet door wordt verhoogd.

2. Instellen van je camera

Kijk eens op het menu van je camera. Waarschijnlijk weet je wel hoe je de resolutie moet instellen. Voor het geval je het even vergeten bent: vaak kun je via het menu-knopje naar het beeldformaat veranderen. Stel je camera in op een zo hoog mogelijk getal.

3. Het onderwerp

Wat ga je fotograferen? Hier ben je natuurlijk helemaal vrij in. Maar bedenk wel dat je de foto wilt laten vergroten. Kies daarom je onderwerp zorgvuldig en neem de tijd om de foto te nemen. Neem voor alle zekerheid meerdere foto’s zodat je later de beste eruit kunt pikken.

4. Blijf niet statisch

Hiermee bedoelen we dat je het onderwerp eens met andere ogen moet bekijken. Maak er geen voorspelbaar plaatje van maar verander eens van positie. Neem de foto van verschillende hoeken. Ga hiervoor eens door de knieën, klim op een trapje of een hek. Vaak wordt de foto een stuk ‘spannender’ en dus interessanter van een ander oogpunt.

5. Houd het simpel

Bedenk dat er waarschijnlijk iemand een hele tijd tegen je vergroting aan moet kijken. Een te drukke of volle achtergrond kan de aandacht afleiden van je hoofdonderwerp. Probeer een goede scherptediepte te krijgen. Dit is de afstand tussen de punten die op de voorgrond staan en die op de achtergrond. Juist als de achtergrond een beetje onscherp is, springt het onderwerp vooraan naar voren en krijg je diepte.

6. Let op de horizon

Zorg dat de foto recht op de horizon ligt. Behalve dan als je met opzet een scheef effect wil bereiken, kan een hellende horizon heel afleidend zijn.

7. Pas op met nabewerken

Elke computer heeft wel een simpel fotobewerkingsprogramma waar je gemakkelijk je foto kunt bewerken. Rechtzetten, met de belichting spelen of een uitsnijding maken zijn zo gebeurd. Het is zeker aan te raden om je uitverkoren foto te bekijken om te zien of er iets verbeterd kan worden. Maar pas op! Door overberwerking loop je de kans de kwaliteit van de vergroting te verminderen.

8. Compositie

Kijk ook dan naar de compositie. Ben je daar helemaal tevreden mee of staan er teveel storende elementen op? Is dat laatste het geval, experimenteer dan eens met het bijsnijden van je foto. Houd hierbij wel rekening met de verhoudingen in het formaat van de vergroting. Doe je dit niet loop je de kans op witte randen op de vergroting.

9. Kleur of zwart-wit

Levendige kleuren zijn natuurlijk mooi maar het kan ook zijn dat je foto beter wordt wanneer je die in zwart-wit laat afdrukken. Juist het ontbreken van kleur kan een foto intenser en dramatischer maken. Vooral portretten kunnen mooier zijn in zwart-wit. Probeer het maar eens met je fotobewerkingsprogramma.

Tot slot

Als je een vergroting wilt laten maken, kun je dit gemakkelijk online laten doen. Laat je mooiste foto bijvoorbeeld afdrukken op hout voor een speciaal effect. Of kies voor het altijd mooie en zeer populaire canvas. Op deze websites volg je simpelweg de instructies. Kom je er toch niet uit, is er vaak wel een klantenservice waar je je vraag kunt stellen.