Foto op aluminium

17H

Echt een originele foto aan de muur? Kies een foto op aluminium

 

Het printen van afbeeldingen op allerhande materialen zoals kunststoffen, textiel, hout, canvas, glas en metalen, heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Met de komst van de verfprinters is het zo goed als mogelijk op elk gewenst product een afbeelding over te brengen. Net als een foto op canvas, glas of hout zijn afbeeldingen op een aluminiumplaat een bijzonder item om te krijgen maar ook chique genoeg om te geven als herinnering aan een bijzondere gebeurtenis of herdenking van een evenement.

Het koele aluminium straalt een zekere allure uit en is door zijn harde afwerklaag zowel binnen- als buitenshuis te gebruiken. Dat betekent dat je een wanddecoratie van aluminium zonder meer in de badkamer of in het portaal van de voordeur op kan hangen zonder dat je bang hoeft te zijn voor aantasting van het materiaal door vocht of schimmel. Geprint aluminium is volkomen kleurbestendig en bestand tegen UV-stralen. Met een reinigingsmiddel voor glas en een microvezeldoekje hou je het aluminium eenvoudig schoon. Doordat er zich op het slijt- en krasvaste oppervlak geen zware vervuiling kan hechten zal je foto op aluminium, ook in zwaardere omstandigheden, jarenlang zijn mooie glans behouden. De coating is zelfs zo hard dat zuren niet kunnen invreten en ook graffiti veilig afwasbaar is.

Voordat we echter besluiten een foto op aluminium te laten printen is het goed stil te staan bij de soort en de kwaliteit aluminium fotoplaat. Niet alle aluminium platen geven namelijk die speciale fragiele kleurschakeringen en bijna mysterieuze dieptewerking die zo speciaal zijn voor een aluminium prent. Voor het beste resultaat doen we er tevens verstandig aan de uitvoering af te laten hangen van het onderwerp van de afbeelding.

Onderscheid tussen een foto op aluminium of dibond

Om massief aluminium harder en slijtvaster te maken wordt ze behandelt met een oxidelaag. Doordat deze beschermlaag tevens enigszins poreus is beschikken we over de mogelijkheid er kleuren in aan te brengen met het zogenoemde direct printing proces. Sluiten we vervolgens de geprinte afbeelding op door er een corrosiebestendige transparante afwerkingscoating op aan te brengen, dan ontstaat het magische effect zoals we dat kennen van een foto in aluminium.

Wanneer de afbeelding met een professionele inktjetprinter op hoogwaardig fotopapier en met de juiste inkt is afgedrukt en daarna op een geanodiseerde massieve aluminiumplaat geplakt wordt, spreken we van een foto op aluminium. Ter bescherming van de afbeelding wordt er een satijn- of hoogglans folie overheen aangebracht. Hoewel dit zeer zelden gedaan wordt, men kiest bij deze techniek eerder voor het goedkopere dibond, kan de foto ook direct met een verfprinter op het aluminium worden aangebracht.

In de printwereld word dibond ook regelmatig aluminium genoemd, maar eigenlijk is het een dunne sandwichplaat welke bestaat uit twee aluminium buitenplaten met een kunststof binnenkern. Kwalitatief gezien is dibond de mindere van aluminium en bij gebruik van dit materiaal kan de afbeelding er ook alleen op worden aangebracht met een verfprinter, niet erin zoals bij massief aluminium.

Effecten van foto’s op aluminium

leeg aluminium

Het meest tot de verbeelding sprekende effect van een print op aluminium is wanneer de afbeelding op de natuurlijke aluminium ondergrond overgebracht wordt. Wanneer de foto op een wit gemaakt aluminium wordt overgebracht ontstaat hetzelfde effect als een afdruk op wit papier. Je hebt dan alleen een veel duurzamere versie door de slijtvaste eigenschappen van het lichte metaal. In de gepoedercoate versies van aluminium kan je daarnaast kiezen uit een korreldikte van de coating. Bij een grovere korrel heb je én een haarscherpe fotoafdruk én een reliëf in de afbeelding. Iets wat de foto een ‘wolligere’ uitstraling geeft. Wanneer je keuze valt op een witte ondergrond hou dan in je achterhoofd dat hoogglans een hoge mate van reflectie oplevert, iets wat bijvoorbeeld in een wit verlichte ruimte hinderlijk kan zijn.

De kleur wit in een foto op aluminium zit niet standaard in printers omdat deze kleur te snel uitdroogt. In de printwereld is dit opgelost door hoe meer een kleur in de afbeelding naar wit toegaat hoe minder kleurstof er op de ondergrond aangebracht wordt. Bij naturel glad of geborsteld aluminium zullen de witte gedeelten van een afbeelding daardoor de grijze satijnachtige aluminiumkleur krijgen. Dat is ook gelijk het misty effect van een print op aluminium. Bij het geborstelde aluminium behoudt de afbeelding daarnaast ook het ruwe oppervlak, de dikte van de verflaag zal het brusheffect niet teniet doen.

Samenvatting welke foto op aluminium

We kunnen ons goed voorstellen dat je door zoveel informatie een beetje het spoor bijster bent. In je fotocollectie heb je enkele mooie exemplaren die je graag verduurzaamd zou zien op een mooie ondergrond. Als leidraad kan je aanhouden dat:

 • Een mat-witte ondergrond een zachte natuurlijke uitstraling geeft en geschikt is voor portretten en foto’s van gezelschappen.
 • Glad en geborsteld aluminium een perfecte basis is voor zwart-wit beelden en foto’s van voertuigen en landschappen.

Geschikte foto’s voor metalen posters zijn:

 • Land- en zeegezichten
 • Auto’s en motoren
 • Digitale kunstwerken
 • Kleurintensieve beelden
 • Grafische vormen en illustraties

Aluminium foto’s zijn toepasbaar als:

 • Interieurstuk voor thuis of in kantoorruimtes
 • Informatiepaneel in een foyer
 • Reclamedoeleinden
 • Expositie informatiebord

Niet alleen vanwege het feit dat aluminium afbeeldingen niet aangetast worden door vocht maar ook door het warme licht waarmee dergelijke ruimten vaak worden verlicht, doet dergelijk wanddecoratie het uitermate goed in wellness centra of sauna’s. Het softe licht geeft een foto op aluminium een zachte weerschijn die de afbeelding een haast onwerkelijke echtheid bezorgd.