Fotobehang

tulpen fotobehang

Fotobehang is dé sfeerbepaler bij uitstek

Fotobehang is de trend in de muurmode van dit jaar en ze biedt je een ongekende hoeveelheid aan mogelijkheden. Je bent op deze pagina terechtgekomen omdat je met de gedachten speelt een of meerdere muren in je huis met fotobehang te decoreren. Voordat je je definitieve besluit neemt raden we je aan onderstaand artikel helemaal door te lezen omdat een muurvullende foto veel meer met je interieur doet dan je zo één, twee, drie verwacht.

Een afbeelding zo groot als de wand zelf is namelijk veel meer dan zo maar een plaatje op de muur. Doordat je met de afbeelding tot aan de begrenzingen van de ruimte gaat, vloer, plafond en wanden, wordt je als het ware de afbeelding ingetrokken. Dat wat je op dat moment op je netvlies krijgt is beeldvullend en je hersenen plakken daar een bepaalde gemoedsstemming aan. Niet voor niets dat er in meditatieruimten boeddha- of zenafbeeldingen gebruikt worden en er in dansstudio’s veelal voor afbeeldingen die energie en beweging uitstralen gekozen is.

Kies fotobehang wat aansluit op je inrichting

Een foto kan nog zo mooi lijken voor op de muur, kijk ook even naar het complete plaatje van beiden tezamen. Is de afbeelding niet te druk of komt het ladenkastje niet net voor een essentieel onderdeel van de foto te staan? Kleine details die later heel het evenwicht van de kamer kunnen verstoren. Een goed fotobehang heeft geen storende invloed op je meubelen maar is juist een aanvulling op de stijl en het kleurpalet van de rest van de inrichting. Als je daarna in je lekkere stoel zit heb je ook echt het gevoel dat je over Manhattan eiland of vanaf je Griekse balkon over de Middellandse Zee uitkijkt.

Effecten die je kan creëren met fotobehang

Je kan met een foto op de muur het idee geven dat je ergens naar kijkt, zoals een schilderij maar je kan de kijker ook het gevoel geven dat hij er een onderdeel van uitmaakt. Dat kan door met de foto meerdere muren van dezelfde kamer te beplakken maar ook door voor een 3-D afbeelding te kiezen. Zo is er bijvoorbeeld een foto uit een van de standaard beeldbanken van striphelden, voor een kinderkamer, die door een gat in de muur de kamer in lijken te springen.

Een levensecht effect krijg je ook door een vergezicht van een landschap of blik over een stad onder te verdelen in meerdere panelen, alsof je achter een schuifpui van een penthouse zit. Om het venstergehalte nog meer te verhogen kan je er zelfs over denken om glasplaten in de raamwerken te laten plaatsen. Ook het oplichten van gedeelten met spotlights geeft de muur een aanblik alsof je er daadwerkelijk middenin staat. Laat je voorstellingsvermogen de vrije loop en kijk wat bij jou in huis de mogelijkheden met fotobehang zijn.

Soorten fotobehang

Eenmaal besloten welke afbeelding je wilt is het tijd om te kijken naar de kwaliteit die je nodig hebt en de staat van je ondergrond. Met fotobehang heb je vier mogelijkheden:

  • gewoon papierbehang
  • vliesbehang met een papieren toplaag
  • vliesbehang met toplaag van vinyl
  • zelfklevende muursticker

Afhankelijk van de kwaliteit en het merk lopen de maten van het papieren en vliesbehang uiteen van banen van 45 tot 135 cm breed. De standaardhoogte is bij de meeste behangprinters 270 cm hoog. Wil je een afwijkende hoogte kan je dat aangeven. Papieren en vliesfotobehang wat in banen is opgedeeld kan je goed zelf plakken. Het vergt enige nauwkeurigheid maar omdat alle banen zijn genummerd is de kans op fouten maken nihil. Net als voor traditioneel behang zonder fotoprint dient voor papieren kwaliteiten de ondergrond ontdaan van oneffenheden en stofvrij te zijn.

Heel anders is het aanbrengen van een muursticker van kunststof. Deze is vaak wel uit een stuk en het aanbrengen van de zelfklevende lappen vereist een grote dosis vakkundigheid. Om teleurstellingen te voorkomen laat je dit het best doen door de leverancier. Zij hebben er niet alleen de handigheid opgebouwd door ervaring, ze hebben ook de juiste materialen om de muursticker precies zo aan te brengen als de bedoeling is. Het aparte van kunststof fotobehang is dat je hem ook over bestaand pleisterwerk, metselstenen of houten planken kan plakken. Met een föhn wordt het behang vervolgens verhit waardoor het zich moeiteloos aan de oneffen ondergrond hecht. Met de juiste afbeelding kan dit extra reliëf hele spectaculaire effecten tot gevolg hebben.

Hoe maak je fotobehang schoon?

Net als de prijs is zijn ook de onderhoudsmogelijkheden afhankelijk van de kwaliteit van de papiersoort. Alle soorten fotobehang worden geprint met een UV bestendige inkt, je loopt dus geen risico dat kleuren in de loop van de tijd vervagen of door de zon zullen verschieten. Met huisdieren en het behang in een speelkamer loop je natuurlijk wel het risico dat er vuile plekken op gaan komen. Voor dergelijke ruimten kan het raadzaam zijn te kiezen voor een vinylkwaliteit. De waterbestendige toplaag houdt ten eerste minder snel vuil vast en is daarnaast goed met een natte doek af te nemen. Deze eigenschap maakt ze vanzelfsprekend, mits er geen direct spatwater op komt, ook geschikt voor badkamers en keukens.

Prijzen van fotobehang

Voor een gemiddeld fotobehangetje moet je rekening houden met €25,- per vierkante meter en dat is exclusief opmaakkosten. Een foto uit de beeldbank van het printbedrijf of een eigen foto speelt ook mee in de prijsbepaling. Daarnaast is ook iets om in het achterhoofd te houden is dat je fotobehang van een eigen foto niet kan retourneren. Mocht het behang bij ontvangst niet zijn wat je verwacht had worden alleen herverkoopbare, dus uit de beeldbank afkomstige, rollen teruggenomen.

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden met fotobehang oneindig. Met een goede foto en enige creativiteit geef je snel een nieuwe boost aan je interieur. Verbreed je horizon en breng met een uniek fotobehang een stukje buiten bij je binnen.