Foto op hout

grijs hout

Bij de inrichting van je huis ga je vaak af op de laatste trends en natuurlijk je eigen smaak. Maar, onze huizen zouden er allemaal uitzien als een showroom in de meubelzaak als we er niet onze eigen, persoonlijke ‘touch’ aan zouden geven. Je favoriete foto’s van de hoogtepunten in je leven en je dierbaren maken daar natuurlijk deel van uit. Een foto op hout is een mooie manier om je interieur mee aan te vullen en er jouw persoonlijke stempel op te drukken. Nét even wat anders Een foto op hout, net even anders dan een foto op aluminium of canvas. Door een foto op een of meerdere stukken hout over te brengen creëer je een tijdloos maar tegelijkertijd karaktervol object. Het gebruik van het natuurlijke materiaal hout, met zijn unieke nerven en noesten, garandeert dat er geen tweede van is. Het printen van afbeeldingen die je aanspreken op niet alledaagse materialen maakt je interieur specifieker en legt er meer persoonlijkheid in. Het creatieve dat opgesloten ligt in geprint hout geeft de sfeer tevens een extra speels tintje. Een foto op hout past eigenlijk in elk soort interieur. Afhankelijk van de afbeelding en de uitvoering ervan completeer je een retro inrichting, breng je net iets meer warmte of kleur in een strak nihilistisch interieur of creëer je juist een rustpunt in een vrij volle kamer. 


Zoals er met hout vele soorten meubelstijlen en -kleuren mogelijk zijn, zo leg je met de keuze van de houtsoort al de basis voor de uitstraling die het object zal gaan krijgen. We gebruiken hier met opzet het woord object omdat de mogelijkheden voor een foto op hout overbrengen niet ophouden bij een houten schilderij alleen. Dekenkisten, tafelbladen, stoelzittingen deuren en panelen en zelfs steigerhouten meubelen zijn allemaal te voorzien van je eigen foto’s. Om een goede keuze te kunnen maken van wat nu het beste bij jouw interieur past is het handig dat je een en ander weet van de mogelijkheden en het uiteindelijke resultaat.

Maak van een huis een thuis met een houten foto

De meeste smartphones beschikken over een zeer goede camera en dus kunnen we altijd en overal fotograferen. Bovendien kan je altijd perfecte foto’s maken omdat je meteen kan zien of een plaatje goed gelukt is of niet en als het nodig is maak je er gewoon nog een. Kortom, we zijn tegenwoordig in staat om altijd perfecte plaatjes te schieten! Het zou natuurlijk zonde zijn als je die alleen maar op je memory card laat staan. Je kan je foto’s altijd laten uitprinten in de vorm van losse vellen om in te lijsten, of er een mooi album van te laten drukken. Maar waarom zou je er niet een unieke decoratie van laten maken voor aan de muur? Je kan je dierbaarste foto op hout laten afdrukken en deze bijvoorbeeld boven de bank of de schouw ophangen. Zo komt de afbeelding helemaal tot zijn recht en het staat prachtig. Door je op die manier te omringen met je dierbaren en mooiste momenten, maak je van je huis echt een thuis!

Afbeeldingen op hout overbrengen

foto op hout plakken

Er zijn twee manieren om een foto op hout over te brengen. De eerste is door middel van direct op een vlakke houtplaat te printen en de tweede methode is die van het overplakken van een print met een hechtmiddel.

Direct printen op hout
Dit proces voltrekt zich volledig in de fabriek met een FineArt printer. De houten ondergrond dient volkomen vlak te zijn. Dit is de meeste gebruikte techniek voor foto’s waar verder geen kunstzinnige ingrepen voor vereist zijn. Het uiteindelijke effect van de foto wordt bepaald door de houtkeuze en het in de computer ingevoerde beeld. Het merendeel van de afbeeldingen die op deze manier vervaardig worden zijn wanddecoraties die uit één of meer delen bestaan. Bij de meeste printbedrijven mogen de afmetingen minimaal 9 cm en maximaal 300 cm bedragen.

Een print afdrukken op hout
Deze methode word voornamelijk door kleine kunstateliers en doe-het-zelvers toegepast en kan op allerhande ronde, hoekige en van randjes voorziene houten voorwerpen worden toegepast. Om de foto zoals het origineel op het hout te kunnen overbrengen wordt ze in de computer eerst gespiegeld. Met een laserprinter of inktjet wordt de afbeelding vervolgens op wateroplosbaar papier overgebracht. Het houten voorwerp wat als ondergrond voor de foto dient krijgt een hechtmiddel waarop de papieren print aangestreken wordt. Na het afwassen van het printpapier wordt de foto op hout afgewerkt met een wasolie die de laatste papierrestjes verwijdert en de afbeelding zijn uiteindelijke diepte en helderheid geeft. Als je een foto op hout wilt laten afdrukken, heb je diverse mogelijkheden voor wat betreft de houtsoort, maten en afwerking, waarover je hieronder meer leest.

Houtsoort en effect voor de foto

welke houtsoorten

Net zoals gebrushed aluminium een ruiger effect geeft dan een gladde of wit gecoate plaat, zo drukken de diverse houtsoorten ook elk hun stempel op het uiteindelijke resultaat. Ook bij het printen of overbrengen van een foto op hout geldt dat de witte kleuren op de foto de kleur van het hout krijgen. Stel dat je een trouwfoto op een vuren ondergrond zet, zal een witte trouwjurk in het begin er nog vrij licht uitzien maar met de loop der jaren zal deze compleet oker worden. Zit er veel wit in je afbeelding wat je ook echt wit wilt houden kan je het best voor een houtsoort kiezen dat een white wash behandeling heeft ondergaan. 

Foto op berkenhout en populierenplaat

Multiplex met een berken toplaag wordt veelal gebruikt omdat deze een fijne lichte kleur heeft en uit een enkele plaat bestaat. Dat betekent dat je geen naden in je afbeelding krijgt. Het hout heeft weinig nerven en noesten, is licht van gewicht en gemakkelijk te verwerken als opplakpaneel op meubelen. Het populierenhout is wat ruiger van aanblik en heeft van nature meer noesten en kleurcontrasten. Met white wash platen krijg je een minder ruig effect en worden de contrasten verfijnder weergegeven. Multiplaten zijn niet geschikt voor buiten.

Eiken toplaag op mdf

Donker hout met duidelijk herkenbare fijne nerven. Zo goed als geen noesten en doordat het eikenfineer al voorbehandeld is, is het niet geschikt voor white wash. Heel mooi voor antieke scheepvaartafbeeldingen waarbij de kleur wit niet vereist is. Mdf is vanzelfsprekend niet geschikt voor buiten.

Foto op vurenhout

Vurenhout heeft van zichzelf een warme en levendige uitstraling met soms een vrolijk spel aan noesten. Vanwege deze noesten wordt er met de keuze van de planken gekeken naar waar ze in de afbeelding terechtkomen. Voor een foto op hout worden zowel ongeschaafde als geschaafde planken gebruikt. Het spreekt voor zich dat de ongeschaafde versie een wilder beeld en ruwer effect geeft. Een vurenhouten schilderij bestaat altijd uit meerdere planken met, dat is naar wens, smalle of bredere naden ertussen. Ondanks dat vurenhout heel licht van kleur is kan je het ook in white wash bestellen. Vanwege het kromtrekken van het hout is het niet raadzaam een vurenhouten schilderij als tuinposter te gebruiken.

Foto op larikshout

Een middelmatig vrij harde donkere houtsoort die hele mooie resultaten geeft na een white wash behandeling. De Europese lariks heeft meer noesten dan Siberische lariks en het hout is in zowel ongeschaafde als geschaafde planken te verkrijgen. Lariks tuinschilderijen kunnen buiten gehangen worden maar het liefst onder een afdak en niet in de volle zon.

Foto op ayous

Wanneer je een foto op hardhout zonder noesten wilt hebben, is Ayous het aangewezen materiaal. De uit Kameroen afkomstige houtsoort is licht grijsachtig tot beige van kleur, dat wordt bepaald door de wash, met een hele fijne brushnerf. Ze trekt niet krom en heeft een lange levensduur, iets wat ze uitermate geschikt maakt voor gebruik buitenshuis. Doordat het hout tevens een heel licht soortelijk gewicht heeft leent het zich ook goed voor grotere afbeeldingen uit een stuk.

Foto op steigerhout

Robuust, woest en heel origineel is een foto op steigerhout. Het onbewerkte hout maakt je foto oud en geeft ze een verweerde uitstraling. Om een en ander goed over te laten komen wordt er op steigerhout met een hogere resolutie geprint dan op andere houtsoorten. Hierin kan dus een prijsverschil optreden. Omdat het hout al te maken heeft gehad met vervuilende invloeden van buitenaf is white wash niet meer mogelijk. Diezelfde invloeden van buitenaf hebben er echter ook voor gezorgd dat steigerhout niet meer krimpt en rekt bij wisselende weersomstandigheden. Met een speciale coating, die de foto op het steigerhout beschermd, kunnen afbeeldingen op panelen of de bewerkte steigerhouten meubelen gewoon naar buiten.

Meestgebruikte soorten

De meestgebruikte soorten om een foto op te printen zijn vurenhout, larikshout en steigerhout. Vurenhout is het voordeligst en vooral geschikt voor binnen. Larikshout en steigerhout zijn ook geschikt voor buiten. Kenmerkend voor vurenhout is dat het veel noesten heeft en dat is zichtbaar, ook als de foto erop geprint is. Larikshout is daarmee vergeleken wat gelijkmatiger van structuur. Steigerhout is erg mooi voor stoere, ruige afbeeldingen. Het hout bevat onregelmatigheden en is wat grijzer en donkerder, gebruik dus vooral foto’s met felle kleuren en duidelijke contrasten. Steigerhout kan zowel nieuw zijn, als hout dat ook echt in de bouw gebruikt is. Het is allebei mooi, maar de tweede optie geeft het hout wel meer sfeer. Als je een foto op hout wil gaan printen, vraag dan of dat op nieuw of gebruikt steigerhout gebeurt. Wil je liever een afbeelding zonder naden? Dan is het ook mogelijk om een foto op multiplex te printen. Het resultaat is een mooie, heldere afbeelding, zonder naden en onregelmatigheden. Het oogt strakker en minder natuurlijk, maar het is natuurlijk wel erg mooi.

Maten

De houten plaat die als ondergrond gebruikt wordt, bestaat uit aan elkaar bevestigde planken die zowel horizontaal als verticaal kunnen lopen. Je kan zelf kiezen welk formaat je plaat moet krijgen, maar het hangt uiteraard ook af van de maat en kwaliteit van je foto. Het aantal planken dat wordt gebruikt is op zijn beurt weer van de maat van de plaat afhankelijk. Ook de dikte van het hout kan verschillen. Natuurlijk moet het niet té dik worden, anders wordt het te zwaar om op te hangen. Een veelgebruikte dikte is 18 mm voor vuren en larix en 30 mm voor steigerhout.

Afwerking van het hout

Een andere keuze die je moet maken is of je het hout afgewerkt wil hebben met whitewash. De whitewash afwerking zorgt ervoor dat de print heldere kleuren heeft en dat de noesten of onregelmatigheden in het hout iets minder zichtbaar zijn. Deze afwerking is heel geschikt voor foto’s van personen. Als je bijvoorbeeld een foto van je kinderen af wil laten drukken, wil je natuurlijk niet een lelijke noest precies op de plaats van hun neus of iets dergelijks. Bij andere afbeeldingen is het soms juist mooi als de houtkleur en de onregelmatigheden door de foto heen te zien zijn. Vooral als je decoratieve afbeeldingen (dus geen personen) af wil drukken. Het resultaat zonder de whitewash afwerking is wat ruiger en natuurlijker. De kleuren zijn ook iets minder helder.

Zelf houden of weggeven?

Een print op hout is leuk om te laten maken voor iemand, om zelf te maken en nog leuker is het om je balkon, patio of interieur er mee op te fleuren. Printen op hout worden inclusief ophangmechanisme afgeleverd. Een goed geprinte foto op hout leeft, je zou bijna zeggen heeft een eigen identiteit en maakt je werkplek, woonhuis of tuininterieur helemaal af.

Welk optie moet ik kiezen?

Welke houtsoort, maat en afwerking het beste is, hangt vooral af van je smaak, maar ook van de afbeelding en van waar je de foto op hout wil hangen. Wil je een mooi foto op hout voor in huis, dan kan je elke houtsoort kiezen die je wil. De meest gekozen optie is vurenhout met whitewash. Maar hou rekening met je foto; zijn er personen op afgebeeld, zijn de kleuren en de contrasten mooi helder en duidelijk? Neem dat mee in je beslissing. Wil je een mooie afbeelding om de tuin mee op te sieren, kies dan voor larix- of steigerhout. Bij larixhout is een whitewash afwerking aan te bevelen (in verband met de levensduur van het hout) en bij steigerhout juist niet.

Houten foto ophangen

Het is helemaal niet moeilijk om je foto op hout op te hangen. In de meeste gevallen is 1 schroef in de muur genoeg. Heb je een hele grote afbeelding op dik hout, dan zal je twee gaten moeten boren. Het ophangsysteem is een metalen, gehoekt plaatje waar het schroefje achter geklemd wordt. Heel eenvoudig dus. Bovendien wordt het meestal gratis bijgeleverd.

Een unieke decoratie

Laat ook je mooiste foto op hout printen en omring je met fraaie afbeeldingen van je dierbaren of gewoon mooi ‘posters’ om je huis gezellig mee te maken. Kan je niet kiezen? Je kan ook je mooiste en dierbaarste foto’s selecteren en daar een collage van laten maken! Zo heb je echt een unieke decoratie!