Foto op glas

foto glas sacre coeur

Sommige foto’s moéten gewoon geshowd worden. Je mooiste familiefoto’s, de grote mijlpalen van je kinderen of prachtige vakantieherinneringen; die wil je graag om je heen hebben en je huis ermee verrijken zodat je er dagelijks van kan genieten. Een foto op glas laten drukken is een prachtige manier om je meest dierbare afbeeldingen te presenteren, maar ook om een uniek cadeau te geven!

Foto op glas; glashelder!

Bij het printen van een foto op glas wordt gebruik gemaakt van gehard glas. Dat is uiteraard veiliger en duurzamer, maar het is ook nog eens veel mooier dan gewoon glas. De foto wordt in spiegelbeeld geprint op de achterkant van het glas, de kleuren en contrasten zijn veel intenser en de afbeelding is zogezegd ‘glashelder’ en krijgt een fraai 3D-effect.

Wat zijn de mogelijkheden bij een foto op glas?

Zoals gezegd wordt er gebruik gemaakt van gehard glas. Daarbij heb je de keuze uit verschillende dikten, maar meestal varieert die tussen de 4 mm en 6 mm. De glasplaat is uiteraard beschikbaar in heel veel verschillende maten die je zelf kan kiezen. Het is mogelijk om de randen van het glas mooi te laten polijsten; dat zorgt voor het diepte-effect. Daarnaast moet je kiezen of je de achterkant van de print afgewerkt wil hebben of juist niet.

Ophangsystemen

Om de foto op glas een professionele uitstraling te geven, kan je kiezen uit verschillende manieren van ophangen. De onzichtbare methode bestaat uit een ophangsysteem dat aan de achterkant van de glasplaat is bevestigd waarmee de foto op glas onzichtbaar, zwevend opgehangen kan worden. Dit kan gaan om een aluminium profiel of een blind kunststof systeem.

Daarnaast kan de foto op glas ook aan de muur bevestigd worden met afstandhouders. Dit kunnen zijklemmen zijn óf er worden gaten geboord in de hoeken van de glasplaat, die vervolgens met afstandhouders aan de muur bevestigd wordt.

Foto op glas; met of zonder afwerking?

Meestal wordt de achterkant van het glas, nadat de foto is geprint, afgewerkt met een witte laag. Daardoor worden de kleuren nog helderder en krijg je echt een prachtige afbeelding. Eventueel is het ook mogelijk om te kiezen voor een transparante afwerking, maar dan ben je wel gebonden aan een ophangsysteem met afstandhouders, want de onzichtbare systemen zijn onder een transparante foto uiteraard niet meer zo onzichtbaar.

Binnen of buiten; een glazen foto is altijd mooi!

Je favoriete familie- of vakantiefoto in de huiskamer is mooi en staat gezellig. Maar heb je er ook wel over gedacht om een foto op glas in de tuin te hangen? De glazen plaat kan ook prima buiten aan de muur worden bevestigd. Bijvoorbeeld een kleurrijke afbeelding van fleurige bloemen. Dat staat erg mooi in een strakke, onderhoudsvriendelijke tuin, of in de winter als het weer grijs en guur is en alle bomen kaal zijn. Of wat dacht je van een prachtige foto van de zon? Zo heb je altijd zonneschijn in de tuin, ook als het regent! De mogelijkheden zijn eindeloos, de enige beperking die je hebt is je eigen fantasie en voorstellingsvermogen!

De inkt die voor het printen wordt gebruikt is uv-bestendig; je foto op glas is dus kleurecht en kan daarom ook tegen weersomstandigheden. Het grote voordeel van glas is dat het heel makkelijk is schoon te maken. Gewoon met een doek en glasreiniger, net zoals je andere glazen oppervlakten reinigt.

Effecten bij foto’s geprint op glas

glas in loodVoordat je een foto op glas laat drukken, moet je natuurlijk wel zeker zijn dat je een mooie foto hebt. Zorg voor een foto met voldoende pixels en kijk of je nog speciale effecten wil uitvoeren. Je kan dat bij veel drukkers laten doen maar met de app op je telefoon of fotoshop op je laptop kan je zelf ook leuke effecten toepassen. Je zal uiteraard kleine schoonheidsfoutjes, zoals rode ogen of een datum, willen verwijderen, maar daarnaast kan je ook de achtergrond weghalen, zodat je bijvoorbeeld alleen het gezicht van een persoon krijgt. Als je die vervolgens op glas print met transparante afwerking, krijg je een fantastisch diepte-effect!

Verder kan je je foto een speciale sfeer en uitstraling geven. Zo kan je ook de afbeelding omzetten naar sepia of zwart, of popart. Wat ook een erg leuk effect is om een kleurenfoto helemaal zwart wit te maken op 1 kleur na. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden voor wat betreft de effecten. Ga er eens een middagje voor zitten en probeer het een en ander uit. Zo zie je hoe bepaalde effecten er uit zien en krijg je al snel een idee wat je het mooiste vindt.

Collage

Kan je nou absoluut niet kiezen welke foto je het mooist vindt, laat dan een collage maken. Een collage is ontzettend leuk als je bijvoorbeeld een periode uit het leven van je kinderen wil laten zien, of je belevenissen tijdens een reis. Of wat dacht je van een collage voor een oudere collega die met pensioen gaat?

Eindeloos veel mogelijkheden

Je ziet dus dat een foto op glas printen talloze mogelijkheden biedt. Gebruik je eigen fantasie en creativiteit om een unieke en super mooie decoratie voor je huis of tuin te creëren of om iemand een onvergetelijk cadeau te schenken.