Foto op plexiglas

plexiglas kleurexplosie

Maak van je foto een persoonlijk kunstwerk met een foto op plexiglas

Tegenwoordig kan je veel meer met je foto dan hem alleen maar in een lijstje doen. Met moderne printtechnieken is het mogelijk om een familiefoto, vakantiekiekje of wat voor afbeelding dan ook op verschillende materialen te laten printen. Eén van die materialen is plexiglas. Het resultaat als je een foto op plexiglas laat printen, is een prachtig en uniek ‘schilderij’ die je in huis kan ophangen, maar ook bijvoorbeeld op het balkon of aan de buitenmuur ter verfraaiing van de tuin! Maak van je favoriete foto een waar kunstwerk door hem te laten afdrukken op plexiglas.

Plexiglas

Plexiglas wordt ook wel acrylglas of perspex genoemd. In vergelijking met glas, ook met gehard glas, is plexiglas heel wat minder breekbaar. De kleurhelderheid van plexiglas is misschien iets minder dan bij een foto op glas, maar het is een sterke en transparante kunststof die altijd een beetje hetzelfde effect heeft als kristal op het moment dat er licht op valt. Als je een foto op plexiglas laat drukken, raden we je aan om deze dus op een plaats te hangen waar hij vaak zonlicht of kunstlicht vangt. Het mooie effect van het perspex wordt zo nog duidelijker en voegt echt iets toe aan je foto. Het maakt daarbij niet uit of het nou om een foto van je kinderen gaat of bijvoorbeeld om een prachtige opname van je vakantie of reis. De combinatie van licht en plexiglas is gewoon schitterend!

Hoe wordt een foto op plexiglas geprint?

De dikte van het perspex kan verschillen, maar is meestal tussen de 3 en 8 mm. Hoe groter de afbeelding is, hoe dikker de plaat moet zijn. De foto wordt op de achterkant van de glasplaat afgedrukt met speciale inkt die kleurvast en uv-bestendig is. Doordat de voorkant van je foto door mooi glanzend plexiglas wordt beschermd en de inkt jarenlang dezelfde kleur behoudt, behoed je dus je foto voor krassen, vlekken en verkleuring en kan je er jarenlang dagelijks van genieten. Daarbij komt dat het glas heel makkelijk te reinigen is met een vochtige doek, meer onderhoud heeft je foto op plexiglas niet nodig.

Printers kunnen echter geen ‘wit’ printen. De delen van de foto die wit zijn, blijven op de afdruk dus transparant. Als je de plaat dan voor een witte muur hangt, heb je een heel mooi diepte-effect. Als je een gekleurde muur hebt, of je wil graag een onzichtbaar ophangsysteem, kan je de print laten afwerken met een witte laag.

Na het drukken worden de zijkanten van de glasplaat mooi afgewerkt met een lasersnijder. Dat zorgt voor een haarscherp effect. Het plexiglas heeft een vergrotende werking waardoor de kleuren en de contrasten van de foto beter uitkomen. Je afbeelding wordt dus intenser en er ontstaat een mooi 3D-effect. Het feit dat in musea en door fotografen vaak gebruik gemaakt wordt van plexiglas zegt eigenlijk al genoeg!

Hoe hang je een plexiglas foto het beste op?

Natuurlijk wil je, als je zo’n mooi kunstwerk hebt gemaakt van je dierbaarste of mooiste foto, ook dat deze op een passende, professionele manier wordt opgehangen. Je kan kiezen uit verschillende ophangsystemen.

Een veel gebruikte manier om een foto op plexiglas op te hangen is het zogenaamde onzichtbare of zwevende systeem. Daarbij wordt er op de achterkant van de glasplaat een kunststof of aluminium frame gelijmd dat op zijn beurt weer aan de muur wordt bevestigd. Het is een prachtig systeem dat je kunstwerk heel erg mooi tot zijn recht laat komen. Deze methode is echter niet geschikt voor afdrukken die transparant zijn.

Verder kan je foto op plexiglas ook opgehangen worden door middel van afstandhouders. Deze worden ofwel met 4 keurige gaten in de hoeken van de glasplaat vastgemaakt, ofwel het zijn afstandhouders in de vorm van zijklemmen. Deze klemmen om de rand van de glasplaat heen en houden hem zo op zijn plek.

Talloze mogelijkheden om foto’s op plexiglas te printen

De mogelijkheden voor de dikte van het materiaal, de afwerking en het ophangsysteem weet je al. Maar ook voor wat betreft de afbeelding zelf heb je uiteraard eindeloos veel mogelijkheden. Je kan kiezen voor je familiefoto die je het meest dierbaar is, de eerste stapjes van je kinderen vereeuwigen of gewoon een foto maken van een object dat je erg mooi vindt. Met een foto op plexiglas kan je zowel dierbare herinneringen op een fantastische manier presenteren als gewoon een geschikte en unieke decoratie maken voor bijvoorbeeld de kinderkamer. Ook op kantoor of in de werkkamer kan je het interieur mooi aankleden met een foto op plexiglas. Zoveel foto’s als je maakt, zoveel mogelijkheden heb je!

Daarnaast kan je ook je foto (laten) bewerken. Je kan wat schoonheidsfoutjes herstellen of verwijderen of een speciaal effect aan de afbeelding geven. Ook een mooie collage is een erg leuke optie voor een foto op plexiglas. Kortom, gebruik je eigen fantasie en creativiteit en maak van de afbeelding je keuze een waar kunstwerk door je foto op plexiglas te laten printen!