Het fotobewerkingsprogramma Photoshop is zeer geliefd bij professionele fotografen en ontwerpers. Dit programma kan veel meer dan het retoucheren van een foto en daar betaal je ook voor. Photoshop C5 kost rond de duizend euro, prima als bedrijfsinvestering, maar prijzig voor de thuisgebruiker. Wil je jouw foto’s graag zelf bewerken voordat je ze laat afdrukken op bijvoorbeeld een tuinposter? Kies dan voor een gratis programma dat veel van de bekende Photoshop-functionaliteiten biedt. Hieronder zijn de beste alternatieven op een rij gezet.
1. GIMP
GESCHIKT VOOR: LINUX / MAC OS X / WINDOWS
Wereldwijd is dit, na Photoshop, het meest bekende en veelzijdige programma op gebied van fotobewerking en het is nog gratis ook. Bovendien is deze open source software geschikt voor zowel Linux, als Mac OS X en Windows. Voor degenen die Photoshop gewend zijn, zal de andere indeling even wennen zijn, maar Gimp biedt een geweldige scala aan mogelijkheden, waaronder natuurlijk het werken op diverse lagen, gebruik van tekengereedschap als klonen, potlood en wissen, of vervorming aan de hand van roteren, spiegelen, verschuiven. Daarnaast kunnen allerlei filters aangebracht worden en kun je de foto bewerken met effecten. Het programma herkent allerlei soorten bestandstypen, zoals JPEG, PNG, GIF, TIFF en BMP. Download Gimp hier.
2. PAINT
GESCHIKT VOOR: WINDOWS
Dit is een tool dat standaard op een Windows computer staat geïnstalleerd. Zodra je het opent, zie je al direct dat het veel minder functies bevat. Simpel dus, en juist daarom een prettig programma voor iemand die op zoek is naar eenvoudige maar efficiënte fotobewerking. In een oogopslag zie je alle hulpmiddelen en kun je ze met een druk op de knop toepassen. Acties zoals bijsnijden, roteren, formaat wijzigen, tekst toevoegen of een kader om je foto aanbrengen. Het gummen van een deel van de foto of het aanbrengen van een (achtergrond)kleur uit het veelzijdige kleurenpalet is ook leuk.
3. PIXLR
GESCHIKT VOOR: iOS, ANDROID
Deze gratis fotobewerker is alleen online te gebruiken en dus niet als programma op een computer te installeren. Ideaal als je graag alles op je mobiele telefoon wilt kunnen doen. Je kunt er jouw foto eenvoudig mee bijsnijden of de helderheid wijzigen. Ook tanden witter maken en rode ogen verwijderen behoort tot de mogelijkheden. Zeker als je eerder met Photoshop gewerkt hebt, zul je de opzet van dit platform snel doorhebben. Het is in de basis namelijk vergelijkbaar. Uniek voor Pixlr is de zeer ruime effectkeuze, meer dan 600 verschillende effecten worden standaard aangeboden. Leuk om mee te experimenteren en de foto’s daarna op allerlei artistieke manieren aan de muur te hangen. Download PIXLR hier.
4. ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS
GESCHIKT VOOR: ANDROID, iOS, WINDOWS PHONE of via de browser
Dit online programma is als app te downloaden op alle smartphones, of je kunt het via de browser gebruiken op je computer. Het is zoals de benaming al aangeeft een zeer afgeslankte versie van Photoshop C5, maar deze is dan ook gratis. Je kunt zaken als bijsnijden, roteren, rode ogen reductie en formaatwijziging toepassen en kleine onevenheden in de foto corrigeren. Daarnaast zijn het contrast en de helderheid aan te passen en een beperkt aantal effecten aanwezig. Al met al erg handig en gebruikersvriendelijk. Het biedt voldoende opties om jouw foto’s met plezier en eenvoud te bewerken. Download Photoshop Express hier.
5. PICMONKEY
GESCHIKT VOOR: iOS, ANDROID
Ook dit is een online-variant dat tevens als app te downloaden is voor de smartphone. De benaming doet vooral grappig aan, maar dit programma biedt veel meer dan je denkt. Het biedt in eerste instantie simpele fotobewerking, maar herbergt ook geavanceerde aspecten. Prettig als je soms even snel alleen het contrast of het formaat van de foto wilt wijzigen en een andere keer juist de tijd wilt nemen om de foto speciaal te bewerken. Tekst toevoegen en de vorm veranderen bijvoorbeeld, of geheel van deze tijd instagram-stijleffecten toepassen. Traditionele Photoshop-taken zoals het uitknippen en verplaatsen van een deel van de foto is niet mogelijk, maar je kunt wel met lagen werken en snelle veranderingen bewerkstelligen. Download PicMonkey hier.
6. PAINT.NET
GESCHIKT VOOR: WINDOWS
Dit programma lijkt qua benaming op het eerder vermelde PAINT, maar is veel uitgebreider. De indeling van het hoofdscherm heeft veel weg van dat van Photoshop en Gimp. Je kunt werken met lagen en allerlei effecten toepassen, alsook het contrast of de helderheid aanpassen, het formaat wijzigen en de storende rode ogen verwijderen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Leuk detail is verder dat je met de ‘magic wand’ in een keer een deel van de afbeelding met dezelfde kleur kunt selecteren. Ook handig als nieuwe gebruiker; er bestaat een actief online forum, waar je terecht kunt voor instructievideo’s en vragen kunt stellen. Wel allemaal in het Engels. Download Paint.net hier.
7. SNAGIT EDITOR
GESCHIKT VOOR: WINDOWS / MAC OS X
Eigenlijk is dit officieel geen fotobewerkingsprogramma, maar meer een soort tool om iets op je scherm te selecteren en bewerken. Je gaat dus niet aan de slag met een opgeslagen foto, maar met dat wat je op dat moment op je scherm ziet. Toch staat het in dit rijtje vermeld, omdat je het eindontwerp wel kunt opslaan en uitprinten. Een soort sterk ontwikkelde versie van print-screen zeg maar. Creativiteit gegarandeerd. Download hier Snagit editor.
8. ARTWEAVER
GESCHIKT VOOR: WINDOWS
Met dit teken- en schilderprogramma kun je naast het bewerken van een bestaande foto of afbeelding ook een digitaal schilderij te maken. Leuk bijkomend detail is dat je al je stappen kunt opnemen, om ze later af te spelen en met anderen te delen. Binnen Artweaver kun je net als bij Photoshop ook met effecten en verschillende lagen werken. Naast de standaard functies als bijsnijden, contrastverandering en formaatwijziging heb je met Artweaver ook gelijk een gratis online schilderprogramma op je computer. Het programma ondersteunt veel bestandsformaten, zoals JPEG, PNG, PCX, TIFF en PSD. Download Artweaver hier.
Tot slot
Ter samenvatting, Photoshop is bij uitstek het meest veelzijdige programma met een zeer ruim scala aan mogelijkheden en functionaliteiten. Geen van bovenstaande gratis mogelijkheden is een volledige vervanger. Ben je echter op zoek naar een goed alternatief voor simpele tot semi-professionele fotobewerking, probeer ze dan eens uit.